Σκύρος
>

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό

(τηλ. 91327). Περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους - μεταξύ άλλων, εργαλεία από οψιανό, κεραμική, κοσμήματα, γλυπτά, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό στο Παλαμάρι (πήλινα αγγεία και σκεύη, μετάλλινα ευρήματα, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, χάλκινα και μολύβδινα αντικείμενα κ.ά.), που χρονολογούνται στην 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ.

Στο Μουσείο φιλοξενείται η Λαογραφική Συλλογή ("Σκυριανό σπίτι"), δωρεά της Λ. Κωστήρη στο κράτος, στη μνήμη του αδελφού της, αρχαιολόγου και ανασκαφέα του νησιού, Ιωάννη Παπαδημητρίου. Θα δείτε αναπαράσταση του εσωτερικού ενός αντιπροσωπευτικού σκυριανού σπιτιού με τον εξοπλισμό του. Το ισόγειο αποτελείται από δύο χώρους, τον μεγαλύτερο με τη σκυριανή οικοσκευή ("κρεβατσούλα", ξυλόγλυπτες καρέκλες, σταμνοστάτης, "φγου", "φγόπανο", κεντήματα, υφαντά, πήλινα και γυάλινα σκεύη, μπακίρια κ.ά.) και τον "αποκρέββατο" (δεύτερη κρεβατοκάμαρα ή αποθηκευτικός χώρος). Τα δύο μέρη διαχωρίζονται με τον ξυλόγλυπτο "μπουλμέ". Στον επάνω όροφο ("σφας"), όπου βρισκόταν η κύρια κρεβατοκάμαρα, εκτίθενται σκυριανές φορεσιές και εκκλησιαστικά αντικείμενα (ευαγγέλιο 18ου αι., μεταβυζαντινές εικόνες, καντήλια).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το ανάγλυφο κυκλαδικό πώμα από τη θέση "Παπαλαγούδι" (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), το τρωικό "δέπας αμφικύπελλο" (πήλινο δίωτο αγγείο) από το Παλαμάρι, τον ψευδόστομο αμφορίσκο Υστεροελλαδικής Περιόδου με παράσταση πλοίου στη μια πλευρά και χταποδιού στην άλλη, τα κοσμήματα Πρωτογεωμετρικής Περιόδου (11ος-9ος αι. π.Χ.), τα νευρόσπαστα ειδώλια Πρωτογεωμετρικών Χρόνων από τη θέση "Αγία Άννα", το γεωμετρικό δακτυλιόσχημο πήλινο σκεύος τελετουργικού χαρακτήρα, την εισηγμένη αττική πυξίδα και το ζωόμορφο ρυτόν Γεωμετρικών Χρόνων από τα Μαγαζιά, το διάδημα από ήλεκτρο, όπου αναπαριστάνονται πολεμιστές με οκτώσχημες ασπίδες (τέλη 8ου αι. π.Χ.), τα εισηγμένα αγγεία από φαγεντιανή (7ος αι. π.Χ.), τις χάλκινες πόρπες βοιωτικού και νησιωτικού τύπου Γεωμετρικών και Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων, το ακέφαλο άγαλμα κόρης Αρχαϊκών Χρόνων από τη θέση "Σλήνας".

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φάλταϊτ

(τηλ. 91232). Ενότητα μουσειακών και καλλιτεχνικών χώρων, μέσα στο Άλσος των Σκυριτών, στον Παλαιόπυργο. Το Μουσείο, σημείο αναφοράς για τα τοπικά ιστορικά - λαογραφικά μουσεία της χώρας μας, ιδρύθηκε το 1964. Στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Φαλτάιτς. Περιλαμβάνει το "σκυριανό σπίτι" με την "αλώνη" του (ξυλόγλυπτα έπιπλα και σκεύη, κεραμικά, πορσελάνες, υαλικά, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεντήματα, υφαντά κ.ά.), παραδοσιακές φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία και σκεύη παραδοσιακών επαγγελμάτων, πίνακες, ιστορικά έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, σειρές βιβλίων, γκραβούρες, χάρτες, γλυπτά φιλοτεχνημένα από την οικογένεια Γεωργαντή, πίνακες ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάιτς κ.ά. Στο χώρο του Άλσους υπάρχουν πετρόχτιστο θέατρο, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, και καλλιτεχνικό εργαστήριο.