Χώρα Τήνου

Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Μεγαλόχαρης, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία. Η σύγχρονη πόλη, που άρχισε να αναπτύσσεται το 18ο αι., διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της στα γραφικά σοκάκια με τα παλαιά κτίρια και τις αξιόλογες εκκλησίες. Τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ και τα εστιατόρια κατά μήκος της προκυμαίας, τα εμπορικά καταστήματα στο δρόμο προς την εκκλησία της Παναγίας υποδέχονται τους παραθεριστές και τους προσκυνητές του νησιού. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της πρωτεύουσας διαδραματίζει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, που αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Η Χώρα έχει 4.394 κατοίκους.

Ο Ναός της Ευαγγελιστρίας

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ. Το μνημειακό οικοδόμημα της Παναγίας της Τήνου ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού ενσωματώνοντας στοιχεία της δυτικής και της μικρασιατικής παράδοσης. Ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1823-1831 στη θέση όπου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823 η εικόνα της Μεγαλόχαρης, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Στο ναό θα δείτε, μεταξύ άλλων, το προσκυνητάρι με την εικόνα του Ευαγγελισμού, το τέμπλο (1825), το μαρμάρινο άμβωνα (1825) και το υπέρθυρο της εισόδου με την κτητορική επιγραφή (1823-1825). Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που κοσμούν το ναό, αφιερώματα πιστών τα περισσότερα (έργα αργυροχοΐας, ορειχαλκουργίας, ξυλογλυπτικής και χρυσοκεντητικής, φορητές εικόνες, αργυρά ομοιώματα - "τάματα"). Στον ισόγειο χώρο του ναού της Ευαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας (των πρώτων Xριστιανικών Xρόνων), αφιερωμένης στον Άγιο Iωάννη, που είχε καταστραφεί από πειρατική επιδρομή. Όπως απέδειξαν οι ανασκαφικές έρευνες, στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο γίνονταν γιορτές και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου και του Ποσειδώνα. Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας της Ευρέσεως θα δείτε το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού "Έλλη", το Δεκαπενταύγουστο του 1940. Στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος της Ευαγγελιστρίας στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, η Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων, το Σκευοφυλάκιο, η Πινακοθήκη και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών.

Η Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων

Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ. Περιλαμβάνει παλαιές εικόνες από ναούς της Τήνου, εικόνες-αφιερώματα πιστών από διάφορους τόπους, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εκκλησιαστικά κειμήλια. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται εικόνες 14ου-18ου αι., βημόθυρα 15ου και 17ου αι., ξυλόγλυπτος επιτάφιος και τέμπλο από ναό της Στενής Τήνου, η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου (1797), σιγίλιο του εθνομάρτυρα πατριάρχη Γρηγορίου του Ε', δαχτυλίδι-αφιέρωμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Μεγαλόχαρη, καθώς και μετάλλια ελλήνων ολυμπιονικών.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 29063). Περιλαμβάνει κεραμική που χρονολογείται από τους Μυκηναϊκούς ώς τους Ύστερους Ελληνιστικούς/Ρωμαϊκούς Χρόνους, γλυπτά που χρονολογούνται από τους Αρχαϊκούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και νομίσματα. Ξεχωρίζουν τα εκθέματα από τα δύο μεγάλα ιερά του νησιού, της Δήμητρας (7ος αι. π.Χ.) και του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης (Ελληνιστικοί Χρόνοι).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα ταφικά αγγεία Γεωμετρικών Χρόνων (10ος-8ος αι. π.Χ.), το μεγάλο ανάγλυφο οξυπύθμενο αμφορέα από το ιερό της Δήμητρας στο Εξώμβουργο (7ος αι. π.Χ.), το τμήμα χείλους, λαιμού και ώμου μεγάλου ανάγλυφου αμφορέα από το Εξώμβουργο (7ος αι. π.Χ.), την επιτύμβια στήλη που εικονίζει γυμνό νέο καθισμένο σε χαμηλό πεσσό, σημαντικό έργο της υστεροκλασικής νησιωτικής ιωνικής τέχνης (μέσα 4ου αι. π.Χ.), τα ευρήματα (γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη) από το ελληνιστικό ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι από τα Κιόνια (τέλη 2ου-αρχές 1ου αι. π.Χ.).

Τήνιων Καλλιτεχνών

Στεγάζεται σε χώρο του κτιριακού συγκροτήματος της Ευαγγελιστρίας. Περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής τηνιακών καλλιτεχνών. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται έργα των αδελφών Φυτάλη, του Γεωργίου Βιτάλη, του Δημητρίου Φιλιππότη, του Λάζαρου Σώχου, του Ιωάννη Βούλγαρη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Νικολάου Γύζη, του Εμμανουήλ Λαμπάκη και του Γιάννη Γαΐτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά (σε γύψο, ξύλο, πηλό και μάρμαρο) του Αντωνίου Σώχου, καθηγητή του Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Σταυρό, τον Άγιο Mάρκο, τα Kιόνια, την Αγκάλη και τον Άγιο Φωκά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η γιορτή για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας στις 30 Iανουαρίου.

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Mαρτίου.

Το πανελλήνιο προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 22440.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 23781-4, φαρμακεία, τηλ. 23888, 22272, 22213.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 22255, Τουριστική Αστυνομία (τους θερινούς μήνες) 23670, Λιμεναρχείο 22348, EΛTA 22247. Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου 22256. Σταθμός ταξί 22470.