Πύργος

Πύργος
Φωτό:

Όμορφο παραδοσιακό χωριό με σημαντική τουριστική κίνηση, ο Πύργος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε λόφο με μαγευτική θέα. Ο μεσαιωνικός πυρήνας του, το Καστέλι, στην κορυφή του λόφου, αποτελεί εξαίρετο δείγμα φυσικά οχυρωμένου κυκλαδίτικου οικισμού, με τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών να σχηματίζουν τον αμυντικό περίβολο. Ο Πύργος έχει 732 κατοίκους. Aπέχει 4,5 χλμ NA από τα Φηρά.

Το Κάστρο (Καστέλι)

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ (ΚΑΣΤΕΛΙ).

Το Θεοτοκάκι

ΤΟ ΘΕΟΤΟΚΑΚΙ, από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού (10ος αι.). Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, πολύτιμες εικόνες και ίχνη τοιχογραφιών.

Εικόνων και Κειμηλίων

Στεγάζεται στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, άλλοτε καθολικό γυναικείας μονής. Περιλαμβάνει εικόνες κρητικών και ντόπιων αγιογράφων, έργα ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, εκκλησιαστικά κεντήματα και αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, που χρονολογούνται κυρίως στο 17ο και το 18ο αι.

Κάναβα Δρόσου - Χρυσού

(τηλ. 31101). Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του εξαίρετου Μουσείου, που αποτελεί δημιούργημα του Γιάννη Χρυσού, θα δείτε εκθεσιακές ενότητες από "τη Σαντορίνη που έφυγε". Μεταξύ άλλων, τον τρυγητό, το πάτημα των σταφυλιών, τα δρύινα βαρέλια για την αποθήκευση του μούστου, την απόσταξη της τσικουδιάς, την επεξεργασία της ντομάτας, το αγροτικό σπίτι, το αρχοντικό του νησιού, τον αγρότη και την αγρότισσα. Επίσης, σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 31207.