Οία

Οία
Φωτό:

Πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός στο βορειοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, με το ωραιότερο, ίσως, ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο, αλλά και υπέροχη θέα στη Θηρασιά, την καλντέρα και το πέλαγος. Η Οία ήταν επί Φραγκοκρατίας ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης - "Καστέλι του Αγίου Νικολάου" -, γνώρισε δε περίοδο ακμής στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. χάρη στη ναυτιλία, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τη γεωργία. Καπετανόσπιτα χτισμένα σε πρότυπα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με αναγεννησιακές επιρροές, υπόσκαφα σπίτια με χρωματιστούς τοίχους, πόρτες και παράθυρα, γραφικά σοκάκια, θόλοι και καμάρες, παλαιές εκκλησίες, πολυτελή εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ και εμπορικά καταστήματα, προσαρμοσμένα στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού, συνθέτουν τη ρομαντική εικόνα της Οίας. Η αρμονική σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο (ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου, υπόγεια καλωδίωση από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, μονάδες αφαλάτωσης, βιολογικός καθαρισμός) καθιστά την Οία έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων. Η Οία είναι ενταγμένη στο Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου "Των Ελλήνων οι Κοινότητες". Έχει 763 κατοίκους. Aπέχει 10,5 χλμ BΔ από τα Φηρά.

Το Παραδοσιακό Υφαντήριο

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΥΦΑΝΤΗΡΙΟ, στην είσοδο του οικισμού. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε υφαντά.

Το Κτίριο του Ναυτικού Μουσείου

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Ναυτικό

(τηλ. 71156). Στεγάζεται στο αρχοντικό της Ντίνας Mπιρμπίλη. Περιλαμβάνει ακρόπρωρα, ναυτικές κασέλες, όργανα πλεύσεως, μικρογραφίες πλοίων, υδατογραφίες, φωτογραφικό υλικό, παλαιά ναυλοσύμφωνα, εργαλεία από καρνάγια, περισκόπιο υποβρυχίου, καθώς και μικρή βιβλιοθήκη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην Aρμένη, το Aρμενάκι, το Αμμούδι, τον Περαματάρη (Άγιο Νικόλαο), τον Kάθαρο, τους Mπαξέδες, τον Παράδεισο, τον Kολούμπο και το Πορί.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια του Aγίου Γεωργίου και της Kυρα-Παναγιάς στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το πανηγύρι των Αγίων Επτά Παίδων στις 4 Αυγούστου, στο ομώνυμο εκκλησάκι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 71227, φαρμακείο, τηλ. 71464.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 71954, EΛTA 71444.