Φηρά

Σαντορίνη
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά απλώνονται στο χείλος της καλντέρας, προσφέροντας μαγευτική θέα στον όρμο της Θήρας, τη Θηρασία, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη. Tα παραδοσιακά σπίτια με τους θόλους και τις καμάρες, μοναδικά αρχιτεκτονικά στολίδια, οι ενδιαφέροντες χώροι πολιτιστικής δραστηριότητας, οι αξιόλογες εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά στα γραφικά σοκάκια της πόλης με τα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, τα πολυτελή εστιατόρια, τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ζαχαροπλαστεία, τα μεγάλα κλαμπ και τα καφέ μπαρ, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Ιδιαίτερα γοητευτικό είναι το ηλιοβασίλεμα των Φηρών, όταν ο ήλιος δύει και τα φώτα της πόλης ανάβουν σιγά σιγά για να υποδεχτούν την έντονη νυχτερινή ζωή. Τελεφερίκ συνδέει την πρωτεύουσα με το παλαιό λιμάνι, στα ριζά της καλντέρας, όπου ελλιμενίζονται καθημερινά μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η ανάβαση από το παλαιό λιμάνι με τον παραδοσιακό τρόπο, με γαϊδουράκι ή με τα πόδια, ακολουθώντας το φιδωτό καλντερίμι. Τα Φηρά έχουν 2.113 κατοίκους.

Η εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρα

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ, ορθόδοξη μητρόπολη.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ (1823), καθολική μητρόπολη.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22217). Περιλαμβάνει γλυπτά Αρχαϊκών-Ρωμαϊκών Χρόνων, επιγραφές Αρχαϊκών-Ρωμαϊκών Χρόνων, κεραμική και πήλινα ειδώλια Γεωμετρικών-Ελληνιστικών Χρόνων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τον αμφορέα με γεωμετρική διακόσμηση από το αρχαϊκό νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας (αρχές 7ου αι. π.Χ.), το πήλινο ειδώλιο θρηνωδού, δαιδαλικού τύπου (τέλη 7ου αι. π.Χ.), με γραπτή διακόσμηση και άριστα διατηρημένα χρώματα, τον ανάγλυφο πίθο από παιδική ταφή του νεκροταφείου της αρχαίας Θήρας, εξαίρετο δείγμα της κυκλαδικής τέχνης του 7ου αι. π.Χ., το επάνω μέρος επιτύμβιου αρχαϊκού κούρου από νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας (τέλη 7ου αι. π.Χ.), το μελανόμορφο αττικό κρατήρα με ελικόσχημες λαβές από το αρχαϊκό νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας (β' μισό 6ου αι. π.Χ.), το μεγάλο ηφαιστειακό λίθο που σήκωσε ο αθλητής Ευμάστας.

Λαογραφικό

(τηλ. 22792), του Eμμανουήλ Λιγνού, στο Kοντοχώρι. Περιλαμβάνει το τυπικό θηραϊκό σπίτι, υπόσκαφη οιναποθήκη με πατητήρι και εργαλεία οινοποιίας, εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, πινακοθήκη κ.ά. Επίσης, το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα "Hφαίστεια", πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ το Σεπτέμβριο.

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 25404.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. (22863) 60300, φαρμακεία, τηλ. 25310, 23444, 22700.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αστυνομία 22649, Λιμεναρχείο 22239, EΛTA 22238. Σταθμός ταξί 22555.