Δήλος

Δήλος
Φωτό:

Πυκνά δρομολόγια εκδρομικών σκαφών συνδέουν τη Δήλο με τη Χώρα της Μυκόνου. Στο νησί, στο οποίο κατοικούν μόνο αρχαιοφύλακες, δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση. H παραμονή σκαφών επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. Οι ανασκαφικές έρευνες στο νησί άρχισαν το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Αναστηλωτικές εργασίες έχουν πραγματοποιήσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ακόλουθα:Η αγορά των Ερμαϊστών ή Κομπεταλιαστών, ανοιχτή πλατεία δίπλα στο λιμάνι, από τις σπουδαιότερες αγορές της ελληνιστικής πόλης (τέλη 2ου αι. π.Χ.).Ο ναός των Δηλίων (Μέγας Ναός), ανολοκλήρωτος περίπτερος δωρικός ναός, ο μεγαλύτερος από τους τρεις του Απόλλωνα.Το άνδηρο των λεόντων, αφιέρωμα των Ναξίων (τέλη 7ου αι. π.Χ.). Τα μνημειώδη μαρμάρινα λιοντάρια - αρχικά δεκαέξι, σώζονται ολόκληρα ή κομματιασμένα τα εννέα - έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο. Στο άνδηρο όπου ήταν τοποθετημένα θα δείτε αντίγραφά τους.Το ίδρυμα των Βηρυτίων Ποσειδωνιαστών, αποτελούμενο από μια κεντρική αυλή με περιστύλιο, γύρω από την οποία υπάρχουν δωμάτια και ναΐσκοι (τέλη 2ου αι. π.Χ.).Το θέατρο, λίθινο, χωρητικότητας περίπου 5.500 θεατών (αρχές 3ου αι. π.Χ.).Ο ναός της Ίσιδος, δωρικός, στους πρόποδες του Κύνθου (αρχές 2ου αι. π.Χ.).Ο ναός της Ήρας, δωρικός, χτισμένος (γύρω στο 500 π.Χ.) πάνω στα λείψανα αρχαιότερου ναού.Η οικία του Διονύσου, ιδιωτική κατοικία του τέλους του 2ου αι. π.Χ., που οφείλει την ονομασία της στο ψηφιδωτό του αιθρίου της - παριστάνει το Διόνυσο πάνω σε έναν πάνθηρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα και άλλων κατοικιών (οικία των Προσωπείων, οικία των Δελφινιών, οικία των Τριτώνων).

Αρχαιολογικό

Από τα σπουδαιότερα για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, το Μουσείο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γλυπτά που χρονολογούνται από τους Αρχαϊκούς ώς και τους Ύστερους Ελληνιστικούς Χρόνους (7ος-1ος αι. π.Χ.), κεραμική από νησιωτικά, αττικά και κορινθιακά εργαστήρια (7ος-6ος αι. π.Χ.), έργα πηλοπλαστικής και μικροτεχνίας, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες Ελληνιστικών Χρόνων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Αρχαιολογικός χώρος 22259, Λιμεναρχείο Mυκόνου 22218.