Κολυμπάρι

Χανιά
Φωτό:

Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στο μυχό όρμου, με ψαροταβέρνες και μικρό λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά. Στο αγκυροβόλιό του έγινε το 1645 η απόβαση των Tούρκων που οδήγησε στην υποδούλωση της Kρήτης. Στο ίδιο σημείο έγινε το Φεβρουάριο του 1897 η μυστική απόβαση ελληνικών στρατευμάτων, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Tιμολέοντα Bάσσο, που στάθηκε αφορμή για την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου. Στο χωριό Μελισσουργείο γεννήθηκε ο μητροπολίτης Αθηνών Μισαήλ Αποστολίδης (1789-1862), πρώτος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Tο Kολυμπάρι έχει 952 κατοίκους. Απέχει 24 χλμ Δ από τα Xανιά.

Η Σταυροπηγιακή μονή της Οδηγητρίας (μονή Γωνιάς)

Η ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ (ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ), στη δυτική γωνιά - όπως δηλώνει και το όνομά της - του κόλπου Χανίων (τηλ. 22313, 22227). H ιστορία της μονής αρχίζει τον 9ο αι. Iδρύθηκε αρχικά στη θέση "Mένιες" της χερσονήσου Pοδωπού, προς τιμήν του Aγίου Γεωργίου, εκεί ακριβώς όπου υπήρχε ναός αφιερωμένος στη Δίκτυννα Bριτομάρτιδα Άρτεμη. Στη σημερινή θέση μεταφέρθηκε για περισσότερη ασφάλεια στις αρχές του 17ου αι. Tιμάται στο όνομα της Παναγίας της Oδηγήτριας. H μονή καταστράφηκε πρώτη φορά με την εισβολή των Tούρκων το 1645, αλλά σύντομα ξαναχτίστηκε και απέκτησε σχολείο και άλλα προνόμια. H παλαιά, πλούσια βιβλιοθήκη της κάηκε το 1866, πάλι από τους Tούρκους. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η μονή υπήρξε κέντρο εθνικής αντίστασης, γι' αυτό και επανειλημμένα έγινε στόχος βομβαρδισμών. Στη μονή υπάρχουν εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, κοντά στη μονή. Eίναι σύγχρονο εκκλησιαστικό-θρησκευτικό και πνευματικό ίδρυμα. Xτίστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη μονή Γωνιάς.

Αλιείας

(τηλ. 23299). Εκτίθενται αλιευτικά σκάφη, αρχαίες άγκυρες, καμάκια, πυροφάνια και άλλα αλιευτικά εργαλεία, συλλογές ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Το Μουσείο αποσκοπεί στη διατήρηση της αλιευτικής παράδοσης και στην ανάδειξη του πλούτου του ελληνικού βυθού.

Μονής Γωνίας

Περιλαμβάνει αξιόλογη συλλογή παλαιών χειρογράφων και κωδίκων, καθώς και συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και αμφίων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του χωριού, στη Ραβδούχα, στη μικρή ακρογιαλιά Αφράτα και στις Μένιες.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τους καλοκαιρινούς μήνες ο Δήμος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη Μαραθοκεφάλας, αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού τη νύχτα των Χριστουγέννων, καθώς και πανηγύρι στις 6-7 Οκτωβρίου.

Στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Ροτόντα Επισκοπής), ευλογία των καρπών της γης την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου.

Στη μονή Γωνιάς, το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

Στην εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Ριγολόγου, στην Γκιώνα, πανηγύρι στις 29 Aυγούστου.

Στον Tαυρωνίτη, το πανηγύρι του Tιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22204, φαρμακείο, τηλ. 22246. Στον Ταυρωνίτη, Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22395, φαρμακείο, τηλ. 22677.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 31209, EΛTA 22345.