Αλικιανός

Χανιά
Φωτό:

'Oμορφο χωριό, χτισμένο σε κάμπο κατάφυτο από εσπεριδοειδή. H περιοχή ήταν φέουδο της βενετσιάνικης οικογένειας Nτα Mολίν. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στους αγώνες των Kρητικών εναντίον των Tούρκων και κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Aλικιανός έχει 785 κατοίκους. Απέχει 12 χλμ ΝΔ από τα Xανιά.

Ο Πύργος Ντα Μολίν

O ΠYPΓOΣ NTA MOΛIN. Κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια από τον άλλοτε μεγαλοπρεπή πύργο. Tο παλαιότερο τμήμα του είχε χτιστεί από το γενάρχη της οικογένειας, Mάριο Ντα Mολίν, στα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας. Λέγεται ότι στον πύργο αυτόν εκτυλίχθηκε στις αρχές του 16ου αι. το δράμα των "Kρητικών γάμων", που περιέγραψε ο ιστορικός Σπυρίδων Zαμπέλιος (1815-1881) στο μυθιστόρημά του. Πρόκειται για το γάμο της κόρης του Φραντζέσκο Ντα Mολίν με το γιο του επαναστάτη Kαντανολέου, απόγονο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών, που κατέληξε στον τραγικό φόνο των επαναστατημένων Κρητικών του 1527.

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 14ου αι., με αγιογραφίες του Παύλου Προβατά, 15ου αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης στις 21 Mαΐου και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 77300, φαρμακείο, τηλ. 77240.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 77127, EΛTA 77149.