Φούρνοι

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων
Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θερμαστή, στο νότιο τμήμα του νησιού των Φούρνων
Η Χρυσομηλιά, οικισμός απλωμένος γύρω από απάνεμο όρμο και σε ύψωμα, αγναντεύει το πέλαγος
Οι δαντελωτές ακρογιαλιές των Φούρνων
Ο οικισμός της Θύμαινας, νησιού στο δυτικό τμήμα του συμπλέγματος των Φούρνων
Οι Φούρνοι φημίζονται για την αστακομακαρονάδα τους
Το Καμπί, παραθαλάσσιος οικισμός, σε περιοχή με γραφικές ακρογιαλιές
Το Καμάρι, οικισμός στις ανατολικές ακτές του νησιού των Φούρνων, απέναντι από το νησάκι του Αγίου Μηνά
Έντονο το νησιωτικό χρώμα στους Φούρνους
Χαρακτηριστικό τμήμα της ακτογραμμής των Φούρνων
Οι Φούρνοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εκδρομέων και παραθεριστών τους καλοκαιρινούς μήνες
Φούρνοι, ένας από τους πλέον γνωστούς ψαρότοπους της χώρας μας
13 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 44,3 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 126 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.469

Νησιωτικό σύμπλεγμα ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, που περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα και Άγιος Μηνάς), εννέα μικρότερα (Κισηριά ή Διάποροι, Θυμαινάκι, Μακρονήσι, Ανθρωποφάς, Αλατσονήσι, Μικρός Ανθρωποφάς, Πλάκα, Στρογγυλό και Μικρός Άγιος Μηνάς) και πολλές βραχονησίδες. Το σύμπλεγμα των Φούρνων είναι ένας από τους πλέον γνωστούς ψαρότοπους της χώρας, αλλά και σημαντικός βιότοπος για τα θαλασσοπούλια (σε αυτά συγκαταλέγεται και ο σπάνιος αιγαιόγλαρος, παγκόσμια απειλούμενο είδος γλάρου). Η ψηλότερη κορυφή των Φούρνων είναι ο Κόρακας (514 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το όνομα των Φούρνων στην αρχαιότητα ήταν Κοράσιαι νήσοι. Αρχαία λείψανα έχουν εντοπιστεί στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, το Πετροκοπιό, το Καμάρι και τη Χρυσομηλιά. Το νησί υπήρξε ορμητήριο πειρατών κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους. Στους Νεότερους Χρόνους, το νησί κατοικήθηκε στα τέλη του 18ου αι. και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το Νοέμβριο του 1912.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, ψάρια, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τυρί της άρμης ("βούτα"), αναψυκτικά Παδιά (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα).

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια ψητά και θαλασσινά (σπεσιαλιτέ, η αστακομακαρονάδα), κατσικάκι γεμιστό, "σουφικό" (κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές με κρεμμύδια και ντομάτες, στην κατσαρόλα), "μπουγκάκια" (τηγανητά πιτάκια με μάραθο και μυζήθρα), "φοινίκια" (παραδοσιακά κουλουράκια), γλυκό κυδώνι.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα, κοντά στο λιμάνι.