Γαστούρι

Κέρκυρα
Φωτό:

Γραφικό χωριό που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Γαστούρι έγινε γνωστό στα τέλη του 19ου αι., όταν η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (1837-1898) έχτισε στην περιοχή το περίφημο ανάκτορο του Αχιλλείου. Εδώ ιδρύθηκε το 1898 η πρώτη φιλαρμονική της υπαίθρου της Κέρκυρας. Το Γαστούρι έχει 953 κατοίκους. Aπέχει 11,5 χλμ N από την πρωτεύουσα.

Το Αχίλλειο

TO AXIΛΛEIO (τηλ. 56210, 56245). Η αυτοκράτειρα Eλισάβετ - περισσότερο γνωστή ως Σίσυ -, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας, γοητευμένη από το φυσικό κάλλος και την υπέροχη θέα της περιοχής, έχτισε το εντυπωσιακό ανάκτορο κατά τα έτη 1889-1891. Mετά τη δολοφονία της Eλισάβετ ο γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β' αγόρασε το ανάκτορο, που αποτέλεσε θερινή κατοικία του ώς την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στους χώρους του ανακτόρου λειτούργησε επί μακρόν το καζίνο της Κέρκυρας, το παλαιότερο της χώρας μας.Η αγάπη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ για την αρχαία ελληνική μυθολογία αντανακλάται τόσο στο όνομα όσο και στο διάκοσμο - γλυπτά, ανάγλυφα, τοιχογραφίες - του ανακτόρου. Στο εσωτερικό του θα δείτε, μεταξύ άλλων, τις "Τέσσερις Εποχές", στην οροφή του χώρου υποδοχής, το καθολικό παρεκκλήσι, τις αίθουσες που είναι αφιερωμένες στην Ελισάβετ και το Γουλιέλμο Β', τις αίθουσες επίπλων και το "Θρίαμβο του Αχιλλέα". Στον υπέροχο κήπο του ανακτόρου δεσπόζουν τα αγάλματα του "Θνήσκοντος Aχιλλέως" (έργο του γερμανού γλύπτη Χέρτερ, 1884) και του "Νικώντος Αχιλλέως".

Οι εκκλησίες της Παναγίας της Οδηγητρίας, του Αγίου Μαρκιανού, του Αγίου Νικολάου, των Ταξιαρχών και της Αγίας Κυριακής

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ TΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΙΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ και ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Ελιάς

Το Μουσείο βρίσκεται στους Κυνοπιάστες. Περιλαμβάνει τον εξοπλισμό ελαιοτριβείου των αρχών του 20ού αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο πανηγύρι της Παναγίας της Oδηγήτριας στις 23 Aυγούστου.

Στη μονή του Παντοκράτορα, πανηγύρι στις 6 Αυγούστου.

Στον Άγιο Προκόπιο, πανηγύρι στις 8 Ιουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 56153.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αχίλλειο, το περίφημο ανάκτορο Στο γραφικό Γαστούρι, χωριό με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής