Νέα Απολλωνία

Θεσσαλονίκη Ο Λευκός Πύργος
Φωτό:

Οικισμός χτισμένος κοντά στη λίμνη Bόλβη. Στις πηγές της Απολλωνίας σώζονται ερείπια ρωμαϊκών λουτρικών εγκαταστάσεων. Οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή αποκαλύπτουν μακεδονική πόλη που χτίστηκε πιθανώς την εποχή του Περδίκκα Β' (5ος αι. π.Χ.), μετά την ένωση των παραλιακών οικισμών της περιοχής από το φόβο των επιδρομών του αθηναϊκού στόλου. Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατοικήθηκε ώς και τους Βυζαντινούς Χρόνους. Εξάλλου, στην περιοχή του Καλαμωτού η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μεγάλο θαλαμωτό τάφο του 4ου αι. π.Χ., ενώ οι συστηματικές παλαιοντολογικές έρευνες αποκάλυψαν απολιθωμένα οστά ζώων. Η Νέα Απολλωνία έχει 1.860 κατοίκους. Aπέχει 56 χλμ A από τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ. Υδροθειούχος πηγή (θερμοκρασία νερού: 50 βαθμοί Κελσίου) με υδροθεραπευτήριο, κατάλληλη για νευροπάθειες, ρευματισμούς, αρθριτικές, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια των Aποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Iουνίου και του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου. Στα Λουτρά, το πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 41209.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 41202.